Glaslatten

Waarom glaslatten bestellen bij Alles voor Glas?

Alles voor Glas beschikt over een ruim assortiment glaslatten waaronder: bovenlatten, opdeklatten, neuslatten en onderlatten. Iedere glaslat binnen ons assortiment bestaat uit Dark Red Meranti en sommige glaslatten kunnen ook ingezet worden als brandwerende glaslat.

Bekijk de verschillende glaslatten die je bij ons kunt kopen

Al onze glaslatten zijn volhout Dark Red Meranti en dus niet gevingerlast. De latten bestaan dus uit één geheel. Dark Red Meranti staat bekend om zijn duurzaamheid (klasse 2) en de goede verwerkbaarheid. Doordat onze latten met een professioneel verfsysteem van Sigma of Anker Stuy gegrond zijn, gaan ze extra lang mee. Alle glaslatten zijn gegrond in de kleur wit. Ze moeten natuurlijk nog wel afgelakt worden.

Glaslatten bestellen

Heb je interesse in onze opdek, neus- en glaslatten? Plaats dan direct een bestelling in onze webshop! Maak een keuze tussen de verschillende producten en vind de maat die je zoekt. De glaslatten worden voornamelijk geleverd in bundels, maar het is ook mogelijk om losse glaslatten te bestellen, dit is afhankelijk van het aantal meters dat je besteld. Wij zorgen ervoor dat je de bestelde meters geleverd krijgt. Let op: Glaslatten worden geleverd in de op dat moment aanwezige lengte.

De lengtes van de glaslatten:

Wij werken met de volgende voetmaten: 2.45m, 2.75m, 3.05m, 3.35m, 3.65m, 4.00m, 4.30m, 4.60m en soms 4,90m. De uit voorraad beschikbare lengtes variëren. Je kan de totaal benodigde meters ingeven bij het bestellen en eventueel bij de opmerkingen een voorkeurslengte vermelden. Wij houden daar dan zo veel als mogelijk rekening mee.

Heb je een keer een specifieke lengte nodig, vermeld dit dan in de opmerkingen. Dit kan aan het einde van je bestelling. We zullen dan kijken wat er mogelijk is.

Via Verzending & Retouren vind je een overzicht van onze verzending en leveringsdagen.

Het glaslatten alfabet

Al onze glaslatten beginnen met een letter gevolgd met de afmetingen van de lat.

  • A = een rechte zij- of bovenlat met 1 of 2 ronde hoekjes
  • CSP & DSP = renovatielatten om de sponning van ramen of deuren netjes af te werken
  • D = een schuine zij of bovenlat met 1 ronde hoek (m.u.v. de D5, dit is een stopverfvervangende glaslat en de D3: de brandwerende glaslat)
  • Duivenjager = een sierlijke afwerklat, deze wordt veel gebruikt bij monumentale panden.
  • D3 = brandvertragende glaslat
  • D5 = stopverfvervangende glaslat
  • H = platte opdeklat
  • K = opdeklat met sponning
  • V = ventilerende onderlat
  • NL = Neuslat

Brandwerende/brandvertragende glaslatten

De glasleverancier geeft bij brandwerend/vertragend glas altijd aan welke latten er toegepast dienen te worden. Veel voorkomende brandwerende modellen zijn: A25-25, D3 en K25-45/13. Check het bestek van een glasleverancier voor instructies hierover.

Zij- en bovenglaslatten

Dit zijn glaslatten (waaronder de D17-15) die de ruit op zijn plek houden. De afmetingen van deze lat zijn afhankelijk van het kozijn, de dikte van het glas en de grootte van de ruit. Deze latten kunnen in rechte uitvoering (A-latten) of met een schuine kant (D-latten) geleverd worden.

Veelgestelde vragen over onze glaslatten

Hoe bevestig ik eenvoudig een glaslat?

Zorg dat je glaslatten op maat gezaagd zijn en de kopse kanten gegrond zijn voor langdurige bescherming. Druk de glaslat met aan de glaszijde het celband, goed aan tegen het glas. Gebruik een spijkerpistool of tacker om de lat in het kozijn vast te spijkeren.

Hoe blijven glaslatten in een goede conditie?

Een goede glaslat heeft een goed professioneel verfsysteem nodig voor goede hechting én bescherming. Daarnaast hebben glaslatten regelmatig een (milde) schoonmaakbeurt nodig en om een x aantal jaar (afhankelijk van de aflak) een schilderbeurt. Twijfel je of de glaslat vervangen moet worden? Check dan of je externe beschadigingen ziet zoals haarscheurtjes of gaatjes in de verf. Doormiddel van tikken en prikken op kwetsbare plekken kun je onderzoeken of de lat is aangetast. Twijfel je over de conditie van de glaslat? Dan is vervangen de beste optie omdat een goede glaslat je kozijn en glas beschermt. Een nieuw kozijn is uiteindelijk veel duurder dan een nieuwe glaslat.

Daarnaast kan je ook altijd contact met ons opnemen voor professioneel advies

Wanneer gebruik je een schuine zij- en bovenlat en wanneer een rechte?

Schuine of rechte glaslatten hebben geen extra functie of voordeel. Bij een renovatie worden de glaslatten vaak aangepast aan de overige geveldelen. Zitten er al schuine of rechte glaslatten in de overige kozijnen? Kies dan voor dezelfde vorm en maat voor een mooi geheel. In een klassiek geveldeel wordt er vaker gekozen voor een schuin model. Bij binnenbeglazing wordt vaker voor het rechte model glaslatten gekozen in verband met eventuele raamverduistering die er tussen geplaatst kan worden. Groot voordeel van rechte glaslatten is dat je geen verschil hebt tussen rechts en links.

Wat is het verschil tussen een ventilatielat en een neuslat?

Een neuslat en ventilatielat worden aan de onderzijde van een raam gemonteerd. Beiden hebben als functie dat het vocht onder een ruit vandaan kan. Een ventilatielat heeft smalle groeven aan de onderkant voor de beluchting. Deze kunnen zich in de loop van de tijd vullen met zand, vuil en ongedierte waardoor vocht kan doortrekken in het kozijn en je ventilatielat. Een betere optie en ook voorgeschreven in de richtlijnen voor het plaatsen van glas (NPR 3577) is het toepassen van een neuslat. Deze beschermt de volledige onderkant van het kozijn. En door de 5mm ruimte, door middel van het toepassen van neuslatblokjes, zal de ruimte onder de neuslat altijd goed doorluchten. Let er op dat de tussenruimte aan de voorkant van het kozijn tot aan de neus ook 5mm is.

Wat zijn de richtlijnen voor het plaatsen van glas?

Raadpleeg de NPR 3577 voor de richtlijnen voor het plaatsen van glas. Deze richtlijnen geven aan hoe glas geplaatst moet worden in nieuwe en bestaande kozijnen. Je vindt er informatie over de montage van glas in vaste delen en draaiende delen, voor binnen- en buitenbeglazing en de toepassing van roosters. Heb je nog vragen? Stuur ons een e-mail met je vraag.

Zijn aluminium glaslatten ook leverbaar?

Dit horen wij vaak, maar die bestaan niet 😉 maar aluminium profielen wel. Een aluminium beglazingsprofiel wordt toegepast in plaats van een glaslat. Omdat aluminium glasprofielen onderhoudsarm zijn worden ze vaak toegepast bij kozijnen op moeilijk bereikbare plekken. Het G1 aluminium profiel, ook wel stoeltjesprofiel genoemd is er voor buitenbeglazing. Een G5 en G6 aluminium beglazingsprofiel is voor binnenbeglazing. Onze aluminium glasprofielen zijn altijd voorzien van gesoevereinde bevestigingsgaten en beluchtingsgroeven. Meer informatie vind je op de pagina aluminium profielen

Overige benodigde accessoires voor glaslatten

Ga je glaslatten kopen? Dan heb je vast nog ander materiaal nodig. Bij ons vind je ongetwijfeld de geschikte artikelen voor jouw project. Naast opdek, neus- en glaslatten beschikken wij bijvoorbeeld ook over:

Je kunt bij ons terecht voor al het beglazingsmateriaal dat je maar nodig hebt.

Voor vragen kun je contact opnemen of bij voorkeur direct een mailtje sturen naar info@allesvoorglas.nl, met indien van toepassing onder vermelding van het ordernummer.