Glasblokjes

Een ruit wordt nooit direct op het kozijn geplaatst want als je dat wel zou doen, staat de ruit in het vocht en tast dit de kitrand rondom en tussen het glas aan. Tussen raam en kozijn worden daarom beglazingsblokjes geplaatst voor ventilatie en afwatering van vocht. Welke blokjes u het beste kunt gebruiken voor uw project leest u onderaan de pagina.

Waarom glasblokjes kopen bij Alles voor Glas?

Ben je op zoek naar een adres waar je glasblokjes kunt bestellen? Bij Alles voor Glas hebben we alles in huis voor bedrijven die actief zijn in de beglazingsbranche. Onze beglazingsblokjes zijn van uitstekende kwaliteit en bovendien profiteer je bij ons van betaalbare prijzen.

Ons assortiment glasblokjes

Bij ons kun je verschillende varianten beglazingsblokjes bestellen. Heb je een voorkeur voor blokjes van kunststof of is volrubber toch meer geschikt voor jouw project? Of wil je juist brandwerende blokjes bestellen die specifiek bedoeld zijn voor brandvertragende systemen?

Kunststof beglazingsblokjes met tunnel of raster?

Het meest gebruikte beglazingsblokje is van kunststof. Daarvan zijn er twee varianten:

Beglazingsblokjes met raster verdelen door dit raster het gewicht van de ruit optimaal over het gehele blokje. De tunnelblokjes zorgen dankzij de tunneltjes aan de onderkant voor een goede afwatering en ventilatie.

Glasblokjes van rubber

Beglazingsblokjes van volrubber hebben eigenlijk plaats gemaakt voor de kunststofblokjes.

In de tijd van enkel glas werden er vaak rubberen beglazingsblokjes, ook wel spatieblokjes genoemd, geplaatst. Deze blokjes werden in de sponning geplakt en daarna werd de sponning opgevuld met butyleenkit of stopverf.

Tegenwoordig worden deze rubberen glasblokjes minder gebruikt. Een reden hiervoor is dat de meeste beglazingskitten niet goed samen gaan met rubber. De weekmakers in het rubber trekken in de kit en dit kan voor verkleuring zorgen op de plek waar het beglazingsblokje is geplaatst. Kitsoorten zoals butyleenkit en stopverf hebben hier minder last van omdat deze grotendeels uit olie bestaan. Houdt hier dus rekening mee wanneer je overweegt met rubberen beglazingsblokjes te gaan werken.

De steun- en stelblokjes van rubber worden, ondanks dat kunststof blokjes ook prima dienst doen, nog wel gebruikt onder en naast isolatieglas.

De glasblokjes van rubber hebben we in een eenzijdig klevende en een niet-klevende variant. De lijm die gebruikt is, is geen permanente lijm en alleen bedoelt voor de montage van de spatieblokjes.

De niet klevende beglazingsblokjes zijn in alle maten mogelijk want ze worden op bestelling geproduceerd. De levertijd bedraagt hierdoor enkele dagen.

Schuin oplopende glasblokjes

Deze schuine blokjes worden ook wel wiggen of keggen genoemd. Ze worden gebruikt bij aflopende onderdorpels of kozijnen. De schuine beglazingsblokjes zijn er in drie verschillende uitvoeringen: 1-5mm, 4-8mm en 5-10mm.

Brandwerende glasblokjes

Onze Flammi 12 beglazingsblokjes zijn brandwerend en moeilijk ontvlambaar. Deze zijn ideaal voor situaties waar brandvertraging belangrijk is. De beglazingsblokjes hebben namelijk hoge isolerende en mechanische eigenschappen waardoor het blokje ook bij hoge temperaturen in tact blijft.

Veel gestelde vragen over beglazingsblokjes

Hoe kan ik beglazingsblokjes eenvoudig plaatsen?

Bij het plaatsen van een ruit is het belangrijk dat je rekening houdt met het evenwichtig verdelen van het gewicht van de ruit. Zo voorkom je piekbelasting. Om de ruit ook waterpas te kunnen plaatsen, zijn de beglazingsblokjes verkrijgbaar in verschillende diktes. Zorg bij het plaatsen dat deze minimaal 5cm uit de hoek liggen maar ook niet verder dan ¼ van de ruitbreedte.

De locatie van de beglazingsblokjes hangt ook af van het soort raam. Bij een vast raam plaats je de glasblokjes onder de ruit maar bij een draairaam schrijft de NPR3577 voor om diagonaal de glasblokjes te plaatsen: in een onderste hoek en in de uiterste bovenhoek.

Hoe bepaal je de grootte van je beglazingsblokjes?

Om te beslissen wat de minimale breedte van de glasblokjes moet zijn meet je de dikte van de ruit en tel je daar 2mm bij op. Is jouw ruit 20mm dik? Dan moet het glasblokje minstens 22mm breed zijn. De dikte van de blokjes moet gelijk zijn aan de omtrekspeling. Deze bereken je door 1/3 van de sponninghoogte te nemen. Dit moet minimaal 5mm zijn. De standaardlengte van een kunststof beglazingsblokje is 100mm.

Zijn er glasblokjes voor triple glas?

Ja zeker. Triple glas is breder dan dubbel glas. Daarom is het belangrijk goed naar de breedte van het glas en het glasblokje te kijken. Glasblokjes voor triple glas hebben een andere maatvoering en ander draagvermogen. Onze kunststof steun- en stelblokjes gaat tot breedtemaat 50 mm en hebben aan de onderzijde een tunnelmotief voor optimale ventilatie en vochtregulatie. Onze rasterblokjes gaan tot breedtemaat 60mm en zijn daardoor geschikt voor de breedste tripe glas ramen. Door middel van het raster wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld over de beglazingsblokjes

Overige benodigdigdheden bij de glasblokjes bestellen