Afdichtingsband

Afdichtingsband is een verzamelnaam voor materiaal om randen en kieren af te dichten in de bouw, bij beglazing of in de industriële sector. Deze stroken materiaal kunnen bestaan uit PE, PU, PVC of rubber. Afdichtingsband is er in vele soorten en maten en voor veel verschillende toepassingen. Bij ons ga je een passend band vinden voor jouw project.

Waarom afdichtingsband?

Afdichtingsband wordt gebruikt om een afdichting te maken tussen twee oppervlakken die samenkomen zoals tussen ramen, deuren, ventilatiesystemen, buizen, leidingen etc. Een van de belangrijkste redenen om afdichtingsband te gebruiken is om tocht te voorkomen en om warmte en koelte binnen of buiten te houden. Het wordt ook veel toegepast voor geluidsisolatie, akoestiek en als afdichting tegen vocht, water, oliën, vetten en zuren.

Hoe weet je welk afdichtingsmateriaal geschikt is voor jouw toepassing? Belangrijk is de celstructuur van je materiaalkeuze. Lees snel verder om een goede keuze te kunnen maken.

Celstructuur afdichtingsband

Afdichtingsband op basis van PE (polyethyleen) heeft een gesloten celstructuur en is goed bestand tegen veroudering, UV-straling en weersinvloeden. Het wordt vaak toegepast bij het plaatsen van isolerende beglazing.

PVC celband heeft een semi-gesloten celstructuur. Dit betekent dat wanneer dit afdichtingsband wordt samengedrukt de celwand zich sluit en het een celband met gesloten celstructuur wordt. Dit afdichtingsband is goed bestand tegen veroudering, UV-straling en weersinvloeden.

PU celband heeft een open celstructuur waardoor het gemakkelijk in te drukken is. Gecomprimeerde band is een PU celband welke geïmpregneerd is. Hierdoor is het bij juiste samendruk een water- en luchtdichte afdichting.

Zelfklevend afdichtingsband

Afdichtingsband met een zelfklevende zijde kun je gemakkelijk en snel plakken. Zorg hierbij wel dat de ondergrond zo schoon en droog mogelijk is. De lijmkracht op afdichtingsband kan variëren. Soms dient de lijmlaag alleen als extra montagehulp maar meestal als permanente lijm. Waar de lijmlaag voor dient staat bij elk product aangegeven. Een aantal soorten afdichtingsband zijn zowel enkel als dubbelzijdig klevend verkrijgbaar. Ook dit staat vermeld bij de productbeschrijving.

Afdichtingsband van rubber

In het assortiment van Alles Voor Glas vind je verschillende soorten rubber voor allerlei toepassingen. We hebben EPDM/SBR celrubber en NBR rubber ofwel nitril rubber.

Afdichtingsband van EPDM heeft een gesloten of semi-gesloten cel en een redelijke veerkracht. Door de gesloten cellen zorgt het afdichtingsband voor trillings- en geluidsdemping in o.a. metalen, houten en glazen constructies. De zelfklevende laag van het afdichtingsband zorgt voor een uitstekende hechting op vrijwel alle schone ondergronden. EPDM is zeer geschikt voor buitentoepassingen doordat het goed bestand is tegen weersinvloeden, UV, ozon, verschillende zuren, schoonmaakmiddelen. EPDM kan niet goed tegen oliën en chemicaliën, zoals chloor.

EPDM afdichtingsband wordt veel toegepast bij beglazing in de hout- en staalbouw en in de HVAC sector. Het afdichtingsband wordt ook gebruikt voor beglazing van bijvoorbeeld beloopbaar glas of op bijvoorbeeld glasbokken. Standaard leveren we EPDM op een haspel in de diktes 2, 3, 4, 5, 6 en 8mm, en in verschillende breedtes. Als je andere formaten nodig hebt of grootverbruiker bent, neem dan contact door een mail te sturen naar info@allesvoorglas.

CR celrubber afdichtingsband (ook bekend als Neopreen of Chloropreen celrubber) is een stevig, veerkrachtig en waterdicht voegdichtband met gesloten cellen. Het heeft een goede weerstand tegen vetten, olie en water en zeer goed geschikt voor afdichting in metalen en kunststof constructies, in de scheepsbouw, automotive en industrie. CR celrubber is leverbaar in de standaard iktes van 2, 3, 4, 5, 6 en 8 mm, maar andere diktes zijn ook mogelijk.

NBR volrubber is een massief rubber en is stevig en veerkrachtig. Dit synthetische rubber is bij uitstek geschikt voor toepassing met oliën, vetten, smeermiddelen, koolwaterstoffen en een aantal verdunde zuren. NBR-rubber is toepasbaar tot +80 °C en heeft goede mechanische eigenschappen, zeker daar waar het sterkte en slijtage betreft. CR rubber afdichtingsband ook vaak toegepast in de machinebouw, carrosseriebouw, scheepvaart en offshore.

Droogbeglazing met afdichtingsband

Voor droogbeglazing kunt u het AVA-kroonband gebruiken. Dit is een afdichtingsband in de vorm van een kroon en vervaardigt van EPDM. Bij droogbeglazing wordt er geen gebruik gemaakt van kit en dient het afdichtingsband zowel als afstandhouder als afdichting.

Flexibel afdichtingsband

Heb je te maken met onregelmatige of oneffen voegen en ben je daarom op zoek naar een flexibel en passend afdichtingsband? Dan zijn er een aantal opties:

  • Soudaband Pro BG1 is een afdichtingsband dat voorgecomprimeerd is en dit betekent dat het samengedrukt in de voeg wordt geplakt waarna het zichzelf uitzet en de voeg volledig vult. Het past zich aan aan oneffenheden. Dit afdichtingsband is UV-bestendig en is ideaal als slagregendichte afdichting van voegen en aansluitingen in laag- en hoogbouw of als dorpelaansluiting.

  • PE Ronddichtband met een hol profiel is ook zeer flexibel en dankzij het holle profiel ook goed in onregelmatige voegen/vormen te drukken. Dit afdichtingsband is goed bestand tegen UV- en weersinvloeden. Het wordt veel gebruikt in bouwvoegen die naderhand afgekit worden.

  • PU Ronddichtband en PU Celband zijn gemaakt van opencellig PU schuim. Het zijn afdichtingsbanden van zeer zacht materiaal en is daardoor goed in oneffen voegen te plaatsen. Het materiaal is goed bestand tegen veel chemische producten, zuren en de meest gebruikte dichtingskitten. PU Ronddichtband wordt gebruikt als rugvulling in voegen die naderhand afgekit worden of in voegen die niet in contact komen met UV en of water. Bijvoorbeeld bij een voeg in een tussenwand. PU Celband wordt veel toegepast als tocht- en stofafdichting in raam- en deurkozijnen, machinekasten en scheidingsbanden.

Afdichtingsband kopen

Heb je een keuze kunnen maken? Vergeet vooral niet om handig gereedschap mee te bestellen. Voor vragen kun je contact opnemen door bij voorkeur een mailtje sturen naar info@allesvoorglas.nl, en indien van toepassing, onder vermelding van het ordernummer.